4 basis principes en belang van KI ontwikkeling

1. Keep one point Richt je aandacht op één punt.
Plaats al je aandacht op één punt in de onderbuik + vier vingers breed onder de navel. Het is een plaats van aandacht om de geest (gedachte) op te concentreren. Het universum is een oneindige sfeer met een oneindige straal. Als we een stap naar links of rechts gaan, wordt het heelal geen stap kleiner of groter in die richting. Alles is verbonden met één punt, dus wij ook, waar wij ook zijn: we blijven altijd het centrum of middelpunt van het universum. Het ‘one point’ is het punt waar je lichaam en geest in eenheid kunt brengen. Je verbinden met het geheel wat het centrum is. Kijk of je het kunt zien als één centrale krachtbron die altijd tot je beschikking staat, die een centraliserende werking kan verrichten om alle fragmenten of delen tot één geheel te verbinden. Een goede training hiervoor is KI-meditatie.

2. Relax completely Ontspan volledig.
Bij veel mensen bestaat er een misvatting over ontspanning. Het wordt dikwijls als flauwekul betitelt. En nog erger: men vindt het soms vrij zwak. Dat is ontzettend jammer want die mensen zijn zich dan ook niet bewust van het feit dat een ontspannen lichaam en geest de sterkste staat van zijn is. Terwijl een gespannen lichaam en geest de zwakste staat van zijn is. Denk maar aan mensen die in noodsituaties kalm en ontspannen blijven. Het gevolg is dat het denken helder blijft en er zeer efficiënt gehandeld kan worden. Wat het geheel ten goede komt. Die werken dus letterlijk vanuit hun midden of centrum, vanuit hun centraliserende krachtbron. Dit kan niet gezegd worden van een gespannen ‘standje’, waar dikwijls een hoop lawaai en chaos mee gepaard gaat met alle nare consequenties van dien.

3. Keep weight under Gewicht naar beneden brengen.
Volgens een natuurlijke wetmatigheid ligt het gewicht van alle objecten om ons heen aan de onderkant, zo ook met ons lichaam. Als je ontspannen bent is dit automatisch het geval. Indien het lichaam gespannen is kan dat niet, dan licht het gewicht op je schouders. Denk maar aan bijvoorbeeld opgetrokken schouders, dat doen we alleen in een bepaalde spanning. Onze natuurlijke staat is ontspannen en kalm. We ervaren door slechte coördinatie echter vaak het tegendeel. Wat uiteindelijk zulke ernstige gevolgen kan hebben dat het lichaam zo hard verkrampt en verstijfd wordt, dat we ons dierbaar lijf als een last ervaren. Dat gaat zich dan ook weer weerspiegelen in wat we een verkrampte geest zouden noemen. Ze werken in en op elkaar en zijn niet van elkaar te scheiden. Coördineren wil zeggen: die twee moeten niet botsen, als twee één wordt betekent het dat de één de ander niet overheerst of domineert. Een zeer belangrijke regel om te onthouden is: ‘het lichaam volgt de geest’. Je hoeft alleen maar te denken dat je gewicht onder is, dat wordt direct vertaald in het lichaam. Als je jezelf wilt kalmeren zeg dan met vertrouwen: ‘Ik ben kalm’ en je wordt kalm. Door voortdurend oefenen zal je onderbewustzijn geleidelijk veranderen, zodat ontspanning zonder krachtinspanning je deel wordt.

4. Extend KI verspreid KI
De geest positief te gebruiken noemt O-Sensei Tohei: ‘Extend KI’ als je ervoor kiest om een sterk en evenwichtig leven te leven is de eerste stap je ‘persoonlijke’ KI te versterken. En dat doen we met ons denkvermogen. In het begin stelden we vast dat er een positieve, dan betekend dan, dat je de twijfel moet overwinnen door de overtuiging. Dit wordt bereikt door het positieve denken. Ons denkvermogen is de brug tussen lichaam en geest. Extend KI wil zeggen: weten wat je wilt en dat ook doen. Niet twijfelen. Als je denkt dat iets je niet zal lukken, dan lukt het je ook niet. Blijf je onder alle omstandigheden dan ook sterk bewust van wat je denkt. Wat je zaait zal je oogsten. Meester Tohei legt uit dat er mensen zijn met zwakke KI en sterke KI. Een mens met weinig KI zou je kunnen omschrijven als een mens met weinig (zelf)vertrouwen. Hij of zij aarzelt bij alles wat op hem af komt, en durft nauwelijks beslissingen te nemen. Dikwijls stelt hij of zij zich geheel afhankelijk op van wat de buitenwereld er van zal zeggen. Iemand met sterke KI heeft zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen zal steeds sterker worden als we leren om bewust om te gaan met onze gedachtewereld.