De kracht van KI zit´m in de eenvoud.

KI is Japans en Koreaans voor, de allesdoordringende universele levensenergie, in en om ons heen.

KI staat voor Geest, Ziel, Levensenergie. In het chinees “Chi”, in het indisch Prana. KI moet actief gebruikt worden in de krijgskunst om te leren zichzelf te controleren en te coördineren en de KI van anderen om te leiden of te controleren.

Er zijn nominalistische en esoterische interpretaties van het concept “KI”. Een nominalist ziet KI als de optelsom van rust, zuurstof, concentratie, anticipatie door oefening, balans, maximale ontspanning van de spieren tijdens het uitvoeren. Een realist ziet KI als een energievorm, stoom dat oprijst uit het lichaam komende van het centrum en gekanaliseerd door de meridianen van het lichaam.

De KI-training is vanuit het Aikido ontwikkeld door Koichi Tohei, waarbinnen het gecenterd zijn centraal staat. Aan de hand van natuurlijke principes word je je weer bewust van je eigen werkelijke kracht. Het is bijzonder om te ervaren en tegelijkertijd zo eenvoudig. Tijdens de KI-training leer je, door testen, hoe gemakkelijk je in je kracht kunt staan. Zo ervaar je dat door emoties zoals bv. angst, irritatie, onzekerheid of boosheid je jezelf uit balans laat brengen en ook hoe je weer in je kracht komt.


Richting kiezen

Richting kiezen met KI. Het doel is om KI “uit te breiden” of te richten”. KI het pad laten leiden dat uitgestippeld is door de geest op een gegeven moment in een gegeven situatie. Het controleren van de situatie en jezelf denkbeeldig (en daaropvolgend fysisch) het centrum maken van de situatie. Een vacuüm van acute rust zijn waar al de rest ronddraait zoals de geest het wil en waarbij het lichaam volgt.

 

Lees verder: De basisprincipes van KI